Margit Sandemo

Margit Sandemo

2009-09-02 21:38 #0 av: Axna

Biografi

Margit Sandemo, född 23 april 1924 i Valdres, är en norsksvensk författare som blivit känd för sin bästsäljande romanserie Sagan om Isfolket. Hennes böcker är starkt romantiska, och innehåller även ofta övernaturliga inslag.

Margits mor hette Elsa Reuterskiöld och var en svensk adelsfröken, vars mor (alltså Margits mormor) tillhörde den grevliga ätten Oxenstierna af Korsholm och Wasa. Margits far, som var norrman, hette Anders Underdal. De fick fem barn, varav Margit var det andra, då hon föddes 1924. Hennes föräldrar skilde sig när hon var 6 år, och modern flyttade då tillbaka till Sverige och tog barnen med sig, varför Margit Sandemo huvudsakligen är uppväxt i Sverige. Margit växlade mellan dessa två länder och lärde sig på så vis båda språken, men alla hennes böcker skrivs på svenska. Hon hade en på många sätt svår barndom, och utsattes bl.a. för sexuella övergrepp. Eftersom hon sade sig vara synsk blev hon intagen för vård. 1945 reste Margit till Valdres där familjen ägde en fjällstuga. Där träffade hon norrmannen Asbjörn Sandemo som hon gifte sig med i mars 1946. Hon fick tre barn, Henrik, Tove och Björn.

Margit Sandemo började inte skriva förrän vid 40 års ålder. Hon har hävdat att hon redan då hade 30 böcker klara i huvudet. 1964 skickade hon in sin första roman till ett förlag men där sade man att man hellre ville ha hennes böcker som en följetong i en veckotidning. Den första boken hette Vredens natt.

Den kanske viktigaste händelsen i hennes karriär var då förlagschefen för Bladkompaniet frågade om hon kunde skriva en släktserie. Margit Sandemo vägrade i två år. Men 1980 började hon skriva den första boken i serien Sagan om Isfolket. Margit Sandemo säger att det var som om någon annan som talade genom henne när hon skrev dessa böcker, som om någon ville få fram något och gick genom henne. Serien omfattade i slutändan 47 böcker, trots att den var upplagd för endast sex stycken.

Efter två fristående böcker kom nästa stora serie, kallad Häxmästaren och efter den kom Legenden om Ljusets Rike. Alla de tre serierna bildar en lång serietrilogi på 82 böcker. Sagan om Ljusets Rike är en blandning av Sagan om Isfolket och Häxmästarn, där personer från båda böckerna möts. Margit har även skrivit tre serier till som heter De svarta riddarna, Blåljus och Trollrunor.

1999 miste Margit Sandemo sin man. Samma år hade hon skrivit sin 105:e bok inom loppet av 19 år. Hon åkte till Spanien för semester, men kunde inte hålla sig borta från skrivandet utan började skriva igen efter två dagar. Vid detta tillfälle tillkom De Svarta Riddarna.

Margit Sandemo har även skrivit en mängd fristående böcker som inte hör ihop med någon serie, men som med ett gemensamt namn marknadsförs som Sandemo Serien. Hennes böcker har sålts i 37 miljoner exemplar där Sagan om Isfolket står för 25 miljoner. Man har 16 gånger försökt att göra en tv-serie eller film av Sagan om Isfolket och Häxmästaren. Anledningen till det är väl främst att böckerna inte fanns på engelska. För drygt 2 år sedan kontaktade hon en översättningsbyrå i Helsingborg som översatte de första 4 böckerna i serien till engelska. Båda bokserierna har dessutom gått som musikal i Norge.

Sandemo säger att hon inte läser så mycket böcker själv, eftersom hon är rädd att hon ska råka kopiera någon omedvetet.

Margit Sandemo är bosatt i Skillinge med dottern Tove.

 

(Källa: wikipedia)

 

Sajtvärd för Sorgifokus. Välkommna in! :)

Anmäl
2009-09-09 14:57 #1 av: AnneN

Mycket intressant artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-09-09 16:25 #2 av: Axna

Tack! :)

 

Hon är en mycket stark kvinna, tycker jag! :)

Sajtvärd för Sorgifokus. Välkommna in! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.